Facebook Pixel Suriye'de yeniden inşa dönemi başlıyor | Ekonomist - business - Read this story on Magzter.com

Try GOLD - Free

Suriye'de yeniden inşa dönemi başlıyor

Ekonomist

|

Ocak 05 2025

Savaş öncesinde 5 milyar dolar dış ticaret hacmi hedefi konan Suriye’de barış, umutları yeniden yeşertiyor. Suriye’nin yeniden inşaası sürecinde inşaat malzemeleri, hazır giyim, gıda ve kimya sektörlerinde fırsatlar doğabileceğine işaret ediliyor.

Suriye'de yeniden inşa dönemi başlıyor

Suriye’de yaklaşık 14 yıldır süregelen iç savaşın ardından Esad rejimi yerini muhalif grup HTŞ’ye bıraktı. HTŞ’nin yönetimi ele geçirmesiyle Suriye’de yeni bir döneme girildi.

Yeniden inşa sürecinde öncelikle insani şartların iyileştirilmesi ve ardından hukuk, eğitim gibi alanlarda adım atılması bekleniyor. Elbette yıkılan binalar ve altyapının da yenilenmesi için inşaat malzemeleri ve çeliğe ihtiyaç duyulacak. Bu yeniden inşa sürecine ilk finansal destek Almanya’dan geldi. Almanya, insani şartların iyileştirilmesi için Suriye’ye 60 milyon Euro’luk bir kaynak göndereceklerini açıkladı.

Türkiye’nin en geniş sınır komşusundaki bu yeni gelişme, siyasi gelişmeler ile birlikte ekonomik perspektif üzerinden de değerlendiriliyor. Uluslararası iş birliği ile finansman imkanlarının genişletilmesiyle Suriye’de savaş mağdurlarının öncelikle barınma, ardından yeme içme ve giyim gibi alanlarda ciddi bir hareketlilik bekleniyor. Türkiye’de pek çok sektör, yeni dönemde Suriye’de rol almak istiyor. Bu noktada özellikle inşaat malzemeleri, hazır giyim, gıda ve kimya sektörleri öne çıkıyor.

imageHEDEF 5 MİLYAR DOLARDI

MORE STORIES FROM Ekonomist

Ekonomist

Ekonomist

TÜRKİYE'DE TÜKETİCİ NE İSTİYOR?

Akıllı yaşam teknolojileri dünyasında rekabet artık ürünlerin yanı sıra deneyim üzerinden de şekilleniyor.

time to read

1 mins

Nisan 26 2026

Ekonomist

Ekonomist

Z kuşağı markalarını Türkiye'ye getiriyor

Türkiye, genç nüfusuyla son dönemde trend odaklı global markalar için önemlibir pazar haline geliyor.

time to read

1 min

Nisan 26 2026

Ekonomist

Ekonomist

Yeni nesil moda girişimi

Ankara'da doğan NELLYS.VINTAGE kısa sürede uluslararası bir moda girişimine dönüştü. Marka, modern doğu estetiğini şehir stiline taşıyan tasarım diliyle öne çıkıyor. Kurucu Nelly Hiçdurmaz, e-ticaret odaklı büyüme modeliyle 10'dan fazla ülkeye ulaştıklarını söylüyor.

time to read

1 mins

Nisan 26 2026

Ekonomist

Ekonomist

Pati İzi Ekonomisi: Seyahatin Yeni Yüzü

Zirve boyunca konakladığımız NG Enjoy Otel, doğanın içinde huzurlu bir atmosfer sundu. Kahvaltı ve yemek saatlerinde bahçeye doluşan kediler, yorgunluğumuzu alan en tatlı misafirlerdi.

time to read

2 mins

Nisan 26 2026

Ekonomist

Ekonomist

GELECEK IÇIN LIDERLIK

Uluslararası Ekonomi Zirvesi'nin (UEZ 2026) ikinci gününün beşinci ve son paneli “Gelecek İçin Liderlik: İnsan, Kültür, Veri ve Teknoloji Odaklı Yönetim” başlığıyla düzenlendi. Panelin moderatörlüğünü Biotrend Enerji Yönetim Kurulu Başkanı & Bağımsız Üye Mevhibe Canan Özsoy üstlendi.

time to read

2 mins

Nisan 26 2026

Ekonomist

Bütçe yeniden açığa döndü

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, mart ayında merkezi yönetim bütçe giderleri 1 trilyon 460,4 milyar TL, bütçe gelirleri 1 trilyon 230,5 milyar TL oldu.

time to read

1 min

Nisan 26 2026

Ekonomist

Ekonomist

Dardanel'den Çorum'un güneşine yatırım

Canakkale'de 1984 yılında başlayan üretim yolculuğunu bugün ton balığından hazır yemeğe, paketli sandviçten sushiye kadar genişleten Dardanel, 42 yılı geride bıraktı.

time to read

1 min

Nisan 26 2026

Ekonomist

Ekonomist

"Anadolu'da sanayileşme daha dengeli hale gelecek"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, UEZ 2026'da küresel ekonomide yaşanan dönüşümün Türkiye için yeni fırsatlar barındırdığını ifade ederek küresel ticarette merkez ülke olma hedefini anlattı. Bakan Kacır, \"Sanayileşmeyi Anadolu'da çok daha dengeli hale getirmeyi amaçlıyoruz\" diyor.

time to read

2 mins

Nisan 26 2026

Ekonomist

Ekonomist

TÜRKİYE'DE UNICORN OLMANIN DİNAMİKLERİ

Türkiye Global Çapta Unicorn Çıkarabilecek Potansiyele Sahip Uluslararası Ekonomi Zirvesi'nin (UEZ 2026) ikinci gününün ilk paneli “Milyar Dolarlık Şirket Yolculuğu: Türkiye'de Unicorn Olmanın Dinamikleri” başlığıyla düzenlendi. RePie Portföy'ün sponsorluğunda yapılan panelin moderatörlüğünü GEN Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Yatırımcı Nevzat Aydın üstlendi.

time to read

1 mins

Nisan 26 2026

Ekonomist

Ekonomist

YARIM ASRI GERIDE BIRAKAN MARKALARIN SIRRI NE?

Yarım asrı geride bırakan markalar, ürünün ötesinde, güven ve istikrar üretir. Kuşaklar boyunca ayakta kalabilmek, değişime uyum sağlarken özünü koruyabilmeyi gerektirir.

time to read

2 mins

Nisan 26 2026

Listen

Translate

Share

-
+

Change font size