Intentar ORO - Gratis
Bankacılık potansiyel sunuyor mu?
Ekonomist
|Eylül 1 2024
Banka hisselerinin performansında TCMB'nin kararları, yabancı yatırımcı ilgisi, CDS'ler ile bilançoların belirleyici olacağı, bankaların borsadaki olası yükselişleri destekleyebileceği öngörülüyor. Bilanço tarafında ise sorunlu krediler ile aktif kalitesi yakından izlenecek.
BİST-100 üzerinde özellikle banka hisselerindeki satışlar ciddi baskı yaratıyor. Nitekim borsada temmuz ayının ortasından bu yana başlayan düşüşte bankalar ile BİST-100’ün ayrışmadığını söylemek mümkün. Bu süreçte BİST-Bankacılık Endeksi’nin yüzde 15,15 BİST-100’ün yüzde 13,74 gerilediği görülüyor.
GETİRİLER ERİYOR
Bu tabloyu yıl başından temmuz ayı ortasına kadarki süreci baz alarak da inceleyelim. Yıla 8.768’den başlayan BİST-Bankacılık Endeksi, 16 Temmuz’da 16.158 ile rekor seviyesinden kapandı ve bu süreçte yüzde 84,28 ile çok güçlü yükseldi. Kredi derecelendirme kuruluşlarının kararları başta olmak üzere gri listeden çıkılması ve yabancı yatırımcıların Türkiye’ye yönelik pozisyonlanması bankacılık sektörünü yılın ilk yarısında en çok değer kazanan sektörlerden biri haline getirdi. Yıl başında 7.624 olan BİST-100 ise tarihi zirve kapanışını 11.173 ile 22 Temmuz’da gerçekleştirdi ve bu süreçte yüzde 46,55 getiri sağladı.
BİST-100’ün bu yükseliş yolculuğunda banka hisseleri çok önemli bir rol oynarken BİST-Bankacılık Endeksi’nin BİST100’ün neredeyse iki katı getiri elde etmesi de çok dikkat çekici. Şimdi ise benzer süreç bu kez düşüşlerde yaşanıyor ve BİST-100; başı banka hisselerinin çektiği, geçtiğimiz haftalarda ise genele yayılan bir gerileme dönemiyle karşı karşıya bulunuyor. Son durumda yıl başından 26 Ağustos kapanışı itibarıyla hesaplandığında BİST-Bankacılık Endeksi’nin getirisi yüzde 55,44’e, BİST-100’ün getirisi ise yüzde 25,46’ya gerilemiş durumda. KAYIPLAR SÜRECEK Mİ?
Esta historia es de la edición Eylül 1 2024 de Ekonomist.
Suscríbete a Magzter GOLD para acceder a miles de historias premium seleccionadas y a más de 9000 revistas y periódicos.
¿Ya eres suscriptor? Iniciar sesión
MÁS HISTORIAS DE Ekonomist
Ekonomist
FUTBOLUN GÖLGESİNDE PARLAYAN GOLF EKONOMİSİ
Küresel spor turizmi pazarında en büyük pay futbolun olsa da değinmek istediğim konu golf turizmi. Futbol kadar kitlesel değil; ancak kişi başı harcama çok daha yüksek. Ortalama golf turisti, futbol seyircisine göre 2-3 kat daha fazla harcama yapıyor.
4 mins
Haziran 21 2026
Ekonomist
Yapılandırma beklentisine tecil-taksitlendirme çözümü
Bu yazımızda, 16 Haziran’da yayınlanan Tahsilat Genel Tebliği ile 6183 sayılı Kanun’un 48’inci maddesinde düzenlenen tecil ve taksitlendirme müessesesi kapsamında getirilen düzenlemeleri, 12 başlık altında inceleyeceğiz.
4 mins
Haziran 21 2026
Ekonomist
En Güçlü 50 Kadın CEO ödüllerini aldı
Ekonomist Dergisi ve Allianz Türkiye iş birliğiyle gerçekleştirilen En Güçlü 50 Kadın CEO+1 Kız Gelecek araştırmasının ödül töreni, iş dünyasının en güçlü kadın yöneticilerini bir araya getirdi.
4 mins
Haziran 21 2026
Ekonomist
Enflasyonda yüzde 30 direnci kırılamıyor
AKP hükümetinin 5 Haziran 2023'te ekonominin başına getirdiği Mehmet Şimşek'in Temmuz 2023'te açıkladığı \"Enflasyonla Mücadele\" programı üçüncü yılını doldurmak üzere.
1 mins
Haziran 21 2026
Ekonomist
Sanayi üretiminde 8 ayın zirvesi
Türkiye'de sanayi sektörünün ekonomi üzerinde ağırlığı, hizmet sektörü karşısında kan kaybetmeye devam etse de, nisan ayında sanayi üretiminden gelen haberler üreticilerin morallerini az da olsa düzeltti.
1 min
Haziran 21 2026
Ekonomist
“Vazo bir kere kırıldı, bir daha eskisi gibi olmaz”
TÜSİAD’da 15 Ocak’ta başkanlık görevine gelen Ozan Diren, yeni göreviyle ilk Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısını geçen hafta gerçekleştirdi.
1 mins
Haziran 21 2026
Ekonomist
Aselsan, Pegasus ve Tekfen’den son haberler
Geçen hafta yatırımcıların odağında ABD-İran arasında sağlanan mutabakat, petrol fiyatlarındaki düşüş ve FED vardı. Aracı kurumlar hisse önerilerini değiştirmezken şirket haberleri izlendi.
1 min
Haziran 21 2026
Ekonomist
Belçikalı fırıncılık devi Manisa'yı merkez üs yaptı
Son 10 yılda Türkiye'ye 100 milyon Euro'nun üzerinde yatırım yapan La Lorraine Bakery Group, yatırımlarının meyvesini toplamaya hazırlanıyor. La Lorraine Bakery Group CEO'su Guido Vanherpe, 2030'a kadar iş hacmini ikiye katlamayı hedeflediklerini söylüyor.
2 mins
Haziran 21 2026
Ekonomist
Bütçe açığı 5 ayda 1 trilyon TL'yi geçti
Türkiye'nin merkezi yönetim bütçe gelirleri Mayıs 2026 döneminde 1 trilyon 86,2 milyar lira, giderleri ise 1 trilyon 384,4 milyar lira olarak hesaplandı.
1 min
Haziran 21 2026
Ekonomist
Allianz’ın 3 milyon Euro’ya varan desteğiyle kız öğrenci yurdu
Allianz Türkiye ve Koruncuk Vakfı iş birliğiyle kız çocuklarına kalıcı bir yuva sağlamak amacıyla hayata geçirilen “Bir Kız Gelecek” programı kapsamında İstanbul Bolluca’da yapımı tamamlanan yeni yurt binası kapılarını açtı. Allianz Türkiye ve Allianz Grubu’nun toplam 3 milyon Euro’ya yakın desteğiyle hayata geçirilen yapı, daha fazla çocuğa yuva olabilmesine de katkı sağlayacak.
3 mins
Haziran 21 2026
Listen
Translate
Change font size
