Prøve GULL - Gratis
ANADOLU 500
Ekonomist
|Aralık 07 2025
Ekonomist Dergisi’nin üç büyük kent dışında Türkiye’deki üretimin nabzını tutan “Anadolu’nun En Büyük 500 Şirketi” araştırması bu yıl 22’nci yaşına girdi.
İlk kez 2004’te yayınlanan araştırma, 2000’lerin başında ‘Anadolu Kaplanları’ diye tanımlanan, sonraki yıllarda ise Türkiye’nin üretim, ihracat ve istihdamında payını giderek artıran Anadolu kentlerindeki şirketleri mercek altına alıyor.
Anadolu 500 listesinde, bu yıl tarihinde ilk kez ilk iki sırayı aynı holdinge bağlı şirketler paylaştı. Tosyalı Holding bünyesindeki Tosçelik, dokuz kez üst üste olmak üzere toplam 10’uncu kez listenin zirvesine otururken, ikinci sırada ise Tosyalı Demir Çelik yer aldı. Listenin üçüncü sırasındaki şirket ise önceki yıl dördüncü sırada yer alan Tiryaki Agro oldu.
Türkiye ekonomisindeki yüksek enflasyon ve artan maliyetler, 2024 yılında Anadolu 500 şirketlerinin kârlılığına ağır darbe vurdu. Anadolu 500’ün toplam cirosu önceki yıla göre yüzde 41,6 artışla 3 trilyon 850 milyar TL’ye çıktı. Buna karşın aynı dönemde vergi öncesi kârlılık ise yüzde 33,7 azalışla 37 milyar TL’ye geriledi.
2024 yılında Anadolu 500 şirketlerinin ihracat ve istihdamında da gerileme yaşandı. Anadolu 500’ün toplam istihdamı yüzde 5,9 düştü ve 268 bin 622’ye geriledi. Bu dönemde ihracat gelirleri ise yüzde 1,7 azaldı ve 20,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Anadolu 500 şirketlerinin Türkiye ihracatı içerisindeki payı ise yüzde 8,1’den yüzde 7,8’e düştü.
Ekonomist Dergisi'nin her yıl gerçekleştirdiği “Anadolu'nun En Büyük 500 Şirketi” araştırmasının bu yılki sonuçları belli oldu. Merkezleri İstanbul, Ankara ve İzmir dışındaki kentlerde bulunan şirketlerin 2024 yılı verileriyle hazırlanan listede Tosçelik, zirvedeki yerini yine korudu ve 2013'ten bu yana 10'uncu kez liderlik koltuğuna oturdu. Bu yıl Anadolu 500 tarihinde bir ilk yaşandı ve listenin ilk iki sırasını aynı holdingin iştirakleri paylaştı.
ANADOLU 500'DE BİR İLK
Denne historien er fra Aralık 07 2025-utgaven av Ekonomist.
Abonner på Magzter GOLD for å få tilgang til tusenvis av kuraterte premiumhistorier og over 9000 magasiner og aviser.
Allerede abonnent? Logg på
FLERE HISTORIER FRA Ekonomist
Ekonomist
"Yeni hat ve teknoloji yatırımlarıyla büyüyoruz"
'Anadolu 500' araştırmasının dördüncüsü Eti Gıda oldu. Türkiye'deki lider konumunu pekiştirmek ve küresel pazarlarda daha güçlü bir yer edinmek için çalıştıklarını söyleyen Eti Türkiye CEO'su Ercan Öz, \"Önceliğimizi üretim kapasitesini ve verimliliğimizi artırmaya yönelik teknoloji yatırımlarına veriyoruz\" diyor.
3 mins
Aralık 07 2025
Ekonomist
E-TICARETTE GÜVENİN YENİ PARA BİRİMİ: TRUSTBUY
E-ticaret, hayatımızın en hızlı büyüyen alanlarından biri. Dijital pazar yerleri, global markalar ve butik online mağazalar... Artık alışveriş sadece birkaç tıklamaya sığan bir deneyim. Ancak bu hız ve erişim kolaylığı, bir gerçeği değiştirmiyor. Güven hala tüketici kararının en kritik belirleyicisi. TrustBuy, e-ticarette güvenin yeni para birimi olma iddiasında.
2 mins
Aralık 07 2025
Ekonomist
DİJİTAL FİNANSIN LİDERLERİ BULUŞTU
Ekonomist ve Capital dergilerinin düzenlediği 'Finansta Dijitalleşme ve Teknoloji Zirvesi 2025', finans sektörünün önde gelen isimlerini bir araya getirdi. Sektör temsilcileri dijitalleşme trendlerini ve yeni dönem hedeflerini masaya yatırdı.
4 mins
Aralık 07 2025
Ekonomist
'TOPLUMSAL KATKI' ODAKLI 'FARK YARATAN' PROJELER
Toplumsal fayda odaklı projeler, bireylerin ve kurumların topluma katkılarını görünür kılıyor. Bu çalışmalar, eğitimden girişimciliğe, sosyal güçlenmeden sürdürülebilir kalkınmaya kadar geniş bir etki alanı yaratıyor.
2 mins
Aralık 07 2025
Ekonomist
"DİJİTALLEŞME VE YAPAY ZEKA ODAKLI İNOVASYONLARI ARTIRACAĞIZ"
Bizigo CEO'su Serhat Kahraman, “2026 yılı için hedefimiz, Türkiye'de kurumsal seyahatte lider konumumuzu pekiştirmek ve hizmetlerimizi daha geniş bir müşteri ve iş ortağı ağına ulaştırmak” diyor. Serhat Kahraman, kurumsal seyahat süreçlerini akıllı, hızlı ve kişiselleştirilmiş bir deneyime dönüştüren 'BizigoAl' projesini daha da ileri taşıyacaklarına, dijitalleşme ve yapay zekâ odaklı inovasyonları artıracaklarına da dikkat çekiyor.
5 mins
Aralık 07 2025
Ekonomist
Fındıkta kârlılık rekoru kırdı
Giresunlu Öztürk Fındık Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş., bir önceki yıla göre vergi öncesi kârını yüzde 8 bin 312,9 oranında artırarak 122 milyon 241 bin TL'ye çıkardı. Bu sıçrama, şirketi Anadolu 500'de 'Vergi Öncesi Kârını En Çok Artıran Şirketler' listesinin birincisi yaptı.
1 mins
Aralık 07 2025
Ekonomist
CEO NETWORK DINNER İŞ İNSANLARINA IŞIK TUTTU
Ekonomist ve Capital dergilerinin öncülüğünde ve Simon-Kucher sponsorluğunda gerçekleştirilen CEO Network Dinner etkinliği, iş dünyasının seçkin isimlerini bir araya getirdi.
2 mins
Aralık 07 2025
Ekonomist
ANADOLU 500
Ekonomist Dergisi’nin üç büyük kent dışında Türkiye’deki üretimin nabzını tutan “Anadolu’nun En Büyük 500 Şirketi” araştırması bu yıl 22’nci yaşına girdi.
4 mins
Aralık 07 2025
Ekonomist
Rekorun ardından yeni yatırımlar geliyor
ARY Holding şirketi Gemlik Gübre, yüzde 499'luk büyüme yakalayarak Anadolu 500'ün ihracatını en çok artıran şirketi oldu. 2026'da ihracat odaklı büyümeyi sürdürmeyi hedefleyen şirket, yeni ürünlerle farklı pazarlara açılmayı hedefliyor.
1 mins
Aralık 07 2025
Ekonomist
Devler sıralamasında lider değişmedi
Anadolu 500 araştırmasında en çok şirketle yer alan holding sıralamasında Sanko ve Kipaş ilk sırada yer aldılar. Ciro büyüklüğü Sanko'yu öne çıkardı. Yine Tosyalı, Erdemoğlu ve Erciyes Anadolu Holding altı şirketle araştırmada yer aldı.
1 mins
Aralık 07 2025
Listen
Translate
Change font size
