Prøve GULL - Gratis
Fırtına kırlangıçları
Naviga
|Ekim 2025
Yaz ayları boyunca yaptığımız tekne seyirlerinde genellikle martı, sumru ve yelkovan kuşları eşlik ediyor denizlerde bize. Ancak ne zaman bir liman veya iskeleye bağlansak etrafımız hemen kırlangıçlarla çevriliyor. Her sene binlerce kilometre mesafe kat ederek bir kıtadan diğerine gidip gelen minik ama muazzam becerilere sahip bu kuşlar, yaz aylarında yaşadığımız coğrafyayı şenlendiriyorlar. Yuvalarını daha çok çatı altlarına veya binaların korunaklı yerlerine yapmayı tercih ettikleri için insanlarla iç içe yaşamaya çok alışkınlar.
Çamur parçalarını tükürükle karıştırarak yaptıkları bu yuvaları ertesi sene tekrar kullanabilmelerinden olsa gerek o ilk yuvayı kurdukları yerleşim yerlerini asla unutmuyor ve oraların müdavimlerinden oluyorlar.
Geçen yıl keyifli birkaç gün geçirdiğimiz Lipsi Adası da kırlangıçların çok sevdiği Yunan adalarından biri. Bu yılki seyahatimizde havanın çok sertleşeceğini öğrenince söz konusu fırtınalı günleri Lipsi'de geçirmeye karar verdik. O gün adanın kırlangıçları bizi daha limanın girişinde karşıladılar. Üzerimizde hızlıca yön değiştirerek ani ve keskin hareketlerle yaptıkları uçuşlar “Hoş geldiniz” gösterisi gibiydi. Bu durum bizi hoşnut ettiği kadar kedimiz Pisagor'u da heyecanlandırdı. Ancak bu heyecan, kırlangıçlara kıpırdamadan pürdikkat bakmayla sınırlı kaldı. Pisagor'un geçmiş tecrübelerinden çok iyi öğrendiği bir şey var; bu kuşlar yakalanamaz, sadece uzaktan seyredilirler. Yakalamaya kalkışırsan denize düşersin ki üç yıl önce aynen öyle oldu, kırlangıç peşindeyken kendini denizde buldu Pisagor.
Denne historien er fra Ekim 2025-utgaven av Naviga.
Abonner på Magzter GOLD for å få tilgang til tusenvis av kuraterte premiumhistorier og over 9000 magasiner og aviser.
Allerede abonnent? Logg på
FLERE HISTORIER FRA Naviga
Naviga
Nedir, ne değildir?
Kimlik Bildirme Kanununda yapılan yeni düzenlemeyle marinaların giriş ve çıkışlarında kimlik bildirimi ve kaydı zorunlu hale getirilmiş. Sizce bu gerçekçi ve gerekli bir uygulama mı? Tekne sahibi olarak her girişimde kimlik versem bile çıkışımda niye vereyim? Herkes için yük... Otellerde bile sadece giriş İşlemi yapılıyor. Kanuna da baktım, marinalar hem 'tatil köyü' hem de 'tedavi merkezi' tanımlamalarına eklenmiş. Bunu da anlamadım. Aydınlatırsanız sevinirim.
6 mins
Ocak 2026
Naviga
Kızıldeniz dalış kılavuzu
Dalış artık bir nevi 'yok olmadan keşfet' etkinliğine evrilmeye başladı.
3 mins
Ocak 2026
Naviga
Bir masanın etrafında
Uluslararası Servis ve Lezzet Akademisi'nde (USLA) gerçekleştirdiğimiz lezzetli buluşmalarda iki gün boyunca konuklarımızı ağırladık.
5 mins
Ocak 2026
Naviga
Güç bizimle olsun
Akıllı güç istasyonu Sunbeam Smart Power Station, küçük boyutuna rağmen devasa bir enerji kapasitesi sunuyor. Hareket halindeki her türlü ortamda kullanılabilen ürün, tüm mobil cihazları şarj edebilecek veya küçük elektrikli aletleri çalıştırabilecek donanımı ve çevreci üretimi ile dikkatleri üzerinde topluyor.
1 mins
Ocak 2026
Naviga
Hamsi: Küçük balık, büyük komedi
İstanbul'a kışın gelip gelmediğini anlamak için artık takvime, meteorolojiye ya da mont fiyatlarına bakmıyoruz. En güvenilir gösterge hâlâ aynı: Balıkçı önleri. Daha doğrusu tek bir soru:
3 mins
Ocak 2026
Naviga
Nerdeeen nereye
1990 yılıydı, İTÜ'nün İstanbul Yelken Kulübü'ndeki denizcilik derslerinde değerli hocamız Ruhi Sarıalp bahsetti büyük bir coşkuyla: “Artık GPS diye bir cihaz var ve uydu sistemleri aracılığıyla koordinatınızı tespit edip ekranda veriyor. Bu müthiş buluş, navigasyon tarihini değiştirecek” diye. Ardından geçen yıllar içinde kağıt harita, 2B kalem ve paralel cetvelin yerini dijital haritalı chartplotter ve çeşitli tuşlar aldı. Şimdi denizcilerin rota çizip mevki koymaları sadece bir-iki düğme ve parmak hareketi ile gerçekleşebiliyor.
4 mins
Ocak 2026
Naviga
Yaz biter, sezon bitmez
Fethiye'de tam da yazdan kalma bir günde Yacht Classic Hotel iskelesinde 'hoş geldiniz kokteyli' ile karşılandık.
2 mins
Ocak 2026
Naviga
Cennet Pasifik'te 'ilk'ler sonrası ilk durak Galapagos
Panama Kanalı'ndan sonraki birkaç gün Panama'nın Pasifik kıyısında hazırlandık.
7 mins
Ocak 2026
Naviga
Usta ellerin serveti
Denize çıkan daracık sokaklarından geçip vardığımız Bodrum'un en genç tırhandillerinden Eylül'de mesleğin en genç ustası Mustafa Özkeskin ile buluşmak, denize açılan zamansız bir kapıyı da araladı. Her bir ahşabını defalarca elden geçirerek ürettiği 25 tekne ile 20 yılı deviren 'Hacı' lakaplı Özkeskin'in öyküsünü dinlerken, geleceğe kalacak bir mirasın izleri de yanı başımızdaydı.
4 mins
Ocak 2026
Naviga
Yeni rota, yeni İstanbul
İnsan kendi teknesine, sanki hiç görmeden yeni bir tekne almış duygusuyla gider mi? Gidermiş. Önümüzde iki yol vardı; ya hemen kolları sıvayıp teknemizi Pasifik'e hazır hale getirecektik ya da buraya kazık çakacaktık. Kazık çakmak, dikili ağaç sahibi olmak bize göre olmadığı için hemen işe koyulmaya karar verdik.
6 mins
Ocak 2026
Listen
Translate
Change font size
