Uçmanın 'Derin' formülü
Naviga|Şubat 2024
2006 doğumlu Derin Atakan, formula kite'a bu branşın en genç temsilcilerinden biri olarak başladı. Yurt içinde aldığı şampiyonluklar ve yurt dışında aldığı derecelerle yelkende gelecek vadeden sporcular arasında parmakla gösterilen Atakan, bu gururu Brezilya'da Dünya Şampiyonu olarak taçlandırdı. Sırada olimpiyatlara doğru soluk soluğa bir koşu var.
AYŞEGÜL BAKIŞ
Uçmanın 'Derin' formülü

Derin Atakan ile ilk röportajımızı Ekim 2020'de (bknz. syf. 72) yapmıştık. Sporcu, yarıştığı branşı şu sözlerle anlatmıştı: "Formula kite bambaşka bir disiplin. Bu sınıfta altında foil'i (su kanadı) bulunan bir board kullanıyoruz. Bu board hızın etkisiyle suyun yüzeyine çıkıyor ve biz bunun üzerinde dengede durarak kayıyoruz. Sürtünme neredeyse hiç olmadığı için çok hızlı gidebiliyoruz. Uçurtma olarak da 'foil kite' denilen içi hava ile dolu bir uçurtma kullanıyoruz. Bu ikili birleşince bir tekne gibi oluyoruz. Ben teknenin gövdesiyim, dümenci olarak elimle havadaki yelkeni tutuyorum, ayağımda ise teknenin geri kalan gövdesi var."

Fenerbahçe Doğuş Yelken'e transfer olmasıyla birlikte farklı bir antrenman temposuna giren ve çalışmalarını profesyonel bir seviyeye çıkaran Derin Atakan, koyduğu hedeflere birer birer ulaşıyor. Bu spora erken yaşta başlamasının sağladığı zaman avantajını en iyi şekilde değerlendirerek başarılı olacağına inancı tam; tabii ki bizlerin de!

Dünya şampiyonluğuna giden bu yolda benim için önemli satır başı çok çalışmadır. Herkes yazlıkta yazın üç ay tatil yapıyor, ben herhalde son beş yıldır bir hafta tatil bile yapmamışımdır.

Dünya şampiyonluğuna giden yolda sizin için önemli satır başlarını anlatır mısınız? Nasıl bir çalışma programı ve zihinsel-fiziksel hazırlık süreci bu başarıyı getirdi?

この記事は Naviga の Şubat 2024 版に掲載されています。

7 日間の Magzter GOLD 無料トライアルを開始して、何千もの厳選されたプレミアム ストーリー、8,500 以上の雑誌や新聞にアクセスしてください。

この記事は Naviga の Şubat 2024 版に掲載されています。

7 日間の Magzter GOLD 無料トライアルを開始して、何千もの厳選されたプレミアム ストーリー、8,500 以上の雑誌や新聞にアクセスしてください。

NAVIGAのその他の記事すべて表示
Eski sofraların anlattıkları
Naviga

Eski sofraların anlattıkları

Araştırmacı bir şef olan Vedat Başaran, uzun yıllardır unutulmuş lezzetleri gün yüzüne çıkarıyor. Bunlar içinde de en çok denizden çıkanlara odaklanıyor. Çünkü kıyı kültürünün geçmişinde hayatın her alanına etki eden, halkları, ülkeleri birbirine bağlayan önemli bir etkisi olduğunu düşünüyor. Öyle bir İstanbul hayal edin ki esnaf lokantalarında ıstakoz pişiyor, balık alayları düzenleniyor; tavernalar müdavimlerini ramazan ayı sonrasında uskumrudan yaptığı unutma beni dolması\" ile geri çağırıyor... Başaran'dan bu hikayeleri dinledikçe, dört denizinde dört ayrı kültürün zenginliğini yaşayan bir ülke olarak neleri yitirdiğimizi daha iyi anlıyoruz.

time-read
6 分  |
Mayis 2024
Peş peşe dört kulaç
Naviga

Peş peşe dört kulaç

Yeni Zelanda'nın kuzey ve güney adaları arasında bulunan 15 millik Cook Boğazı, iki ay içinde dört Türk sporcuyu ağırladı. Açık su yüzücülerimiz Bengisu Avcı, Aysu Türkoğlu, Murat Öz ve Kamil Resa Alsaran sırayla bu etabı tamamlayan isimler oldular. Zorlu şartlarıyla bilinen Oceans Seven Okyanus Yedilisi) duraklarından biri olan geçiş, her atlet için ayrı mücadele gerektirse de birlikteliklerinden kuvvet, destek ve yeni ilhamlar doğuyor.

time-read
6 分  |
Mayis 2024
Bu havada nereye?
Naviga

Bu havada nereye?

2.572 kilometrekarelik bir alanda bulunan 220 adanın en az nüfusa sahip küçük adalarından biri olan Koufonisia'dayız. Sadece 370 kişinin yaşadığı adada balıkçıların yardımıyla rıhtıma bağlandık. Fakat sabah hava öyle bindirdi ki usturmaça kılıflarımız parça parça oldu. Kuytu bir yere geçme girişimimizden sonuç çıkmayınca sahildekilerin Bu havada nereye gidiyorsunuz?” bağrışları arasında denize açılmaya karar verdim. Kapana sıkışmaktansa açık denizde olmakta fayda var!

time-read
3 分  |
Mayis 2024
Bildiğiniz tersanelerden değil
Naviga

Bildiğiniz tersanelerden değil

Yacht Factory, 200.000 metrekarelik alanıyla gerçekten uçsuz bucaksız bir tersane. Modern refit, bakım, onarım ve karapark hizmetlerinin yanı sıra yeni inşa da yapacak firma, 110 yat barındırma kapasitesiyle çok etkileyici bir yatırım. Bu dev alanı ince ince işlemesi için kendi alanının 'en iyileri' olarak nitelendirdikleri marifetli bir kadro da görev yerlerini almış durumda. Charter sektörüne eklenen yeni rotalarla tazeleyen rüzgârın ülkemiz için çok büyük bir şans olduğunu vurgulayan CEO Aykut Özgülsün'ün Yacht Factory'yi önce Türkiye'de sonra da dünyanın her yerinde duyuracaklarına inancı tam.

time-read
6 分  |
Mayis 2024
TYBA Yacht Charter Show'un 'perde arkası'
Naviga

TYBA Yacht Charter Show'un 'perde arkası'

Tekne tatillerinin arka yüzü ya da perde arkası dendiğinde akla sansasyon, entrika ve gizem geliyor fakat tekne tatillerinin arka yüzü de ön yüzü kadar güzel, estetik ve biraz da yorucu. Tekne tatillerinin arkasında şefler var, mürettebat var, tatil organizatörleri ve broker'lar var. 3-7 Mayıs tarihleri arasında Göcek D-Marin'de gerçekleşecek TYBA Yacht Charter Show tekne tatillerinin 'perde arkasına' ev sahipliği yapacak.

time-read
3 分  |
Mayis 2024
Temel Reis işi bırakınca
Naviga

Temel Reis işi bırakınca

Kafa rüzgârlarında oldukça işe yarayan trinket'i basmak için ön güverteye çıktım. Bu küçük yelkeni, ilk dünya turumuzda çok kullanmıştık. Hattaya'nın yardımıyla tam yelkenleri basmıştık ki Temel Reis adını verdiğimiz otopilot alarm verip devreden çıktı. Bir saatlik uğraşım sonuç vermedi. Daha sonra da öldür Allah çalışmadı. Temel Reis denizin ortasında bizi bırakıp gidivermişti...

time-read
3 分  |
Mart 2024
Ailenin gözdesi
Naviga

Ailenin gözdesi

Finlandiya yapımı Flipper 900 DC, kuzey ülkelerinin artık aşina olduğumuz sağlamlığı ve rahatlığı ön plana alan tasarım anlayışının yeni ürünü. Tam bir hafta sonu aile teknesi diyebileceğimiz model, karbon tavanı, vakum infüzyon fiber gövdesi ve güçlü motorlarıyla hız tutkunlarına göz kırpıyor.

time-read
2 分  |
Mart 2024
Kat kat mutluluk
Naviga

Kat kat mutluluk

Dufour'un merakla beklenen ilk katamaranı Dufour 48, çok yakında sularımıza geliyor. Kokpiti, flybridge'i ve baş taraftaki alanıyla, Umberto Felci imzalı bu İtalyan kalitesi, 'genişlik' algınızı değiştirecek. Dış ve iç mekan dağılımındaki denge, 'her mevsim keyif alınacak bir tekne' dedirtecek.

time-read
2 分  |
Mart 2024
Çünkü macera iyi insanlar yaratıyor
Naviga

Çünkü macera iyi insanlar yaratıyor

Hayatın her anını bir macera gibi yaşayan Don McIntyre'ın, yapmamak için her zaman sebebi olanların aksine, hep bir bahanesi var: \"Bir sonraki maceram ne olmalı?\" Kelimenin tam anlamıyla olağan akışın tersine yön veren ‘retro' tavrı, bir dünya turunu ya da kendi teknesini yapıp okyanusu aşmayı herkes için mümkün kılıyor.

time-read
10+ 分  |
Mart 2024
Eski savaşçı yeni gezgin
Naviga

Eski savaşçı yeni gezgin

1938'de Almanya'nın Lürssen Tersanesi'nde Naziler için inşa edilen bir devriye teknesi, şimdilerde Frya adıyla bir motorsailor olarak denizlerimizde yüzüyor. İkinci Dünya Savaşı'nı atlatan bu tekne, geçirdiği bakım-onarımlara rağmen koruduğu klasik çizgisi, orijinal aksesuarları ile sahibi Lukas Bora Aydınoğlu gibi her göreni kendine aşık etmeyi başarıyor.

time-read
4 分  |
Mart 2024