कोशिश गोल्ड - मुक्त

Hakkı Baba

Naviga

|

Mayis 2024

Kalamış'ta yelkenin bir Hakkı Baba'sı vardı. Aslına bakarsanız bizim spor jargonumuzda büyüklerimiz hep ağabey ve abladır. Yaşı ne olursa olsun eski bir sporcuya amca veya teyze diyemezsiniz. Buna çok dikkat etmek gerekir. Bizden büyük nesilden sadece birinin farklı ismi vardı: Hakkı Görgün. O ağabeyimiz hep Baba” adıyla anılırdı, o yelken sporunun sevgili Hakkı Baba'sıydı.

Hakkı Baba

Hakkı Baba'nın yelkenli yatının adı Hatıra idi. Ekibi değişmez; hep Mete Ayan-Erdem Balin-Saim Kuluç ve Şeker Ahmet'ten oluşurdu. Yarışlarda en iyi yemekler ve içkiler hep bu ekipte olur, herkes burada yer alıp unutulmayacak bir hatıra yaşamak isterdi.

Kulüpte akşamüstü bazen hep beraber bira içerek güneşi batırırdık. İkide bir saate bakar, "Yine çok sinirliyim, bu akşam evdeki yemeği kaçırdım! Şimdi gider gitmez kafamı büyük bir sinirle karımın topuğuna defalarca vuracağım" derdi.

Dedeme Sadullah Ağabey derdi ve ona "Sen bu kopçaları (bizleri kastederek) bırak, ben seni Polonezköy'e götüreyim, eskisi gibi eğlenelim" derdi. Bir kere de götürmüştü dedemi kaybetmeden önce ve çok mutlu dönmüşlerdi.

Hakkı Baba bugünün tabiriyle tam bir gurme idi. Ama şimdiki TV gurmeleri gibi sadece tadıp fikir söyleyen cinsten değil; yapan, pişiren, anlatıp ağızları sulandıran cinsten bir gurmeydi. Ceketinin cebinde, kalemlerinin yanında hep küçük bir oklavası bulunurdu.

Mobilyacı idi; o yüzden Hatıra yatı lüks bir salon gibiydi, derece alamazdı çünkü her şey masif ağaçtandı ve tekne çok ağırdı. Hele kumanyalar yüklenince bilmem kaç ton olurdu. Zaten yarış kazanmak onun için önemli değildi. Sadun Boro Ağabey'imin terimi ile "Siz yarışcılar Şamandıra manyağısınız, ben deniz severim" derdi.

Naviga से और कहानियाँ

Naviga

Naviga

Denizin eskimeyen zarafeti

Klasik tekneler yalnızca bir ulaşım aracı, hobi veya koleksiyon objesi değil; denizcilik tarihinin yaşayan kültür varlıkları gibi düşünülmeli.

time to read

2 mins

Kasim 2025

Naviga

Naviga

Vietnam gezisinden akılda kalanlar

Vietnam, diğer Uzak Doğu ülkeleriyle kıyaslayınca oldukça değişik ve çarpıcı bir ülke. Hızlı bir değişim yaşanıyor. Dış dünyayla aralarında sanki gizli bir perde var. Gelenek ve göreneklerine çok bağlılar. Çok çalışkan ve zekiler. Doğru mevsimde muhtemelen daha güzeldir. Biz biraz erken geldiğimiz için mavi gökyüzünden uzak kaldık ve kaz tüyü ceketlerle dolaştık. Yine de güzel anılarla dönüyoruz.

time to read

3 mins

Kasim 2025

Naviga

Naviga

Ege'nin rüzgârı nereye, biz oraya

Her yıl çağrısına uyduğumuz Ege serüveni, bu yaz 850 deniz miline yayılan yeni bir keşif rotasıyla devam etti. Yine aynı kadro; ikinci kaptan, eşim Yasemin ve miçomuz, küçük kızımız Lina...

time to read

7 mins

Kasim 2025

Naviga

Naviga

Boğaz'ın sultanı konuşuyor:

Ben lüferim!

time to read

3 mins

Kasim 2025

Naviga

Naviga

Vay be!

Seyir defterine günlük detayları yazarken fark ettim ki Türkiye'den bu yana kadar 10.000 mil mesafeye yapmışız. Tam 10.000'inci milde bir hatıra fotoğrafı çektik ve katettiğimiz bunca yola bir Vay be!” deyip daha yolun yarısına bile gelmediğimizi tekrar hatırladık. Panama Kanalı'ndan sonra Polinezya'ya kadar daha 3.000 milden fazla var. Panama'ya ilerlerken uğradığımız San Blas Adaları'nı en sevdiğimiz yerler listesinde en üstlere koyduk. Keşke daha uzun süre kalabilseydik. Buraya mutlaka geri geleceğiz...

time to read

9 mins

Kasim 2025

Naviga

Naviga

İkinci şans

Herkes ikinci şansı hak eder. Konu tekneler olunca bu ikinci şans, ilkinden daha da etkileyici profil, zengin donanım, baştan aşağı yenilenmiş yaşam alanları ile seyredilen yeni denizler anlamına da geldiğinden eşsiz bir tasarım hikayesine dönüşür.

time to read

3 mins

Kasim 2025

Naviga

Naviga

Tabii ki 'SUP'eriz

Haute Boards ve Naviga iş birliği ile düzenlenen Türkiye'nin ilk uzun mesafe stand up paddle yarışı 'SUP'er 'CUP'ışalım mı?

time to read

3 mins

Kasim 2025

Naviga

Naviga

Nasıl yapılır?

Almayı düşündüğüm teknede direk içi sarma ana yelken ve sarma cenova standart olarak sunuluyor, isteğe bağlı olarak ikinci istralya ile yine sarma staysail eklenebiliyor. Cenova ve ana yelken varken staysail'in avantajları ve dezavantajları nelerdir?

time to read

4 mins

Kasim 2025

Naviga

Naviga

Panik yapmayın, plan yapın

Denizde beklenmedik durumlara karşı savaşa girer gibi hazırlanmayın ama her zaman güvenli bir limana girmek için bir planınız olsun. Unutmayın teknede tuvalet işi bile bir plan gerektirir.

time to read

3 mins

Kasim 2025

Naviga

Naviga

Hayalleri süsleyen keşif

Beşiktaş Grup'un en yeni girişimi olan ART Shipyard, 35 metrelik Bee Explorer Yacht modeli ile lüks yatçılık sektörüne etkileyici bir giriş yaptı. 9-14 Eylül tarihleri arasında Cannes Yachting Festival'da dünyaya tanıtılan bu girişim, tersanenin zengin mirasının ve işçilik deneyiminin başarılı bir örneği. Yat, iç mekandaki uyumlu ve bütüncül tasarım dili kadar Akdeniz rotaları için büyük avantaj sağlayan uzun menzil özelliği ile de yepyeni keşiflere hazır.

time to read

3 mins

Kasim 2025

Listen

Translate

Share

-
+

Change font size