Essayer OR - Gratuit
FRANCHISE'DA DESTEK RÜZGARI
Ekonomist
|Mayıs 25 2025
Franchise veren firmalar artık sadece marka sunmuyor, aynı zamanda bir ekosistem ve rehberlik hizmeti veriyorlar.
Bu kapsamda, lokasyon seçimi ve fizibilite analizinden başlayarak, personel eğitimi, pazarlama desteği, dijital altyapı kurulumu, stok yönetimi ve bölgesel reklam desteğine kadar geniş bir destek ağı sağlanıyor. Kapak haberimizde 68 markanın yatırım koşullarını, desteklerini ve düzenledikleri kampanyaları araştırdık.
Franchise ekosistemi, Türkiye'de son 20 yılda yalnızca ekonomik büyümenin değil, aynı zamanda sosyal kalkınmanın da lokomotiflerinden biri haline geldi. Bugün Türkiye'de 3 bin 700'e yakın yerli ve yabancı marka franchise sistemiyle faaliyet gösteriyor. Bu markaların yaklaşık yüzde 30'u yurt dışı pazarlara açılarak ihracata katkı sunuyor. Franchise modeliyle çalışan işletme sayısı 50 binin üzerinde ve bu işletmelerde doğrudan 300 bin kişiyi aşan istihdam sağlanıyor. Dolaylı etkilerle birlikte bu sayı çok daha yüksek bir sosyal etki alanı oluşturuyor. Ekosistemin yıllık ticaret hacminin ise 55 milyar dolara yaklaştığı ifade ediliyor. Bu rakamlar, franchise sisteminin Türkiye'de sürdürülebilir, ölçeklenebilir ve girişimci dostu bir model olarak güçlü bir şekilde yerleştiğini gösteriyor.
İSTİHDAM ARTIYORMevcut ekonomik dinamikler ve girişimcilik trendleri sürdürülebilir bir seyir izlediği takdirde, 2025 yılının sonunda Türkiye'de franchise ekosisteminin yıllık ticaret hacminin 60 milyar doları aşacağı öngörülüyor.
Franchise işletme sayısının 55 bine, bu işletmelerde istihdam edilen kişi sayısının ise 450 bine ulaşması bekleniyor.
Cette histoire est tirée de l'édition Mayıs 25 2025 de Ekonomist.
Abonnez-vous à Magzter GOLD pour accéder à des milliers d'histoires premium sélectionnées et à plus de 9 000 magazines et journaux.
Déjà abonné ? Se connecter
PLUS D'HISTOIRES DE Ekonomist
Ekonomist
TÜRKİYE'DE TÜKETİCİ NE İSTİYOR?
Akıllı yaşam teknolojileri dünyasında rekabet artık ürünlerin yanı sıra deneyim üzerinden de şekilleniyor.
1 mins
Nisan 26 2026
Ekonomist
Z kuşağı markalarını Türkiye'ye getiriyor
Türkiye, genç nüfusuyla son dönemde trend odaklı global markalar için önemlibir pazar haline geliyor.
1 min
Nisan 26 2026
Ekonomist
Yeni nesil moda girişimi
Ankara'da doğan NELLYS.VINTAGE kısa sürede uluslararası bir moda girişimine dönüştü. Marka, modern doğu estetiğini şehir stiline taşıyan tasarım diliyle öne çıkıyor. Kurucu Nelly Hiçdurmaz, e-ticaret odaklı büyüme modeliyle 10'dan fazla ülkeye ulaştıklarını söylüyor.
1 mins
Nisan 26 2026
Ekonomist
Pati İzi Ekonomisi: Seyahatin Yeni Yüzü
Zirve boyunca konakladığımız NG Enjoy Otel, doğanın içinde huzurlu bir atmosfer sundu. Kahvaltı ve yemek saatlerinde bahçeye doluşan kediler, yorgunluğumuzu alan en tatlı misafirlerdi.
2 mins
Nisan 26 2026
Ekonomist
GELECEK IÇIN LIDERLIK
Uluslararası Ekonomi Zirvesi'nin (UEZ 2026) ikinci gününün beşinci ve son paneli “Gelecek İçin Liderlik: İnsan, Kültür, Veri ve Teknoloji Odaklı Yönetim” başlığıyla düzenlendi. Panelin moderatörlüğünü Biotrend Enerji Yönetim Kurulu Başkanı & Bağımsız Üye Mevhibe Canan Özsoy üstlendi.
2 mins
Nisan 26 2026
Ekonomist
Bütçe yeniden açığa döndü
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, mart ayında merkezi yönetim bütçe giderleri 1 trilyon 460,4 milyar TL, bütçe gelirleri 1 trilyon 230,5 milyar TL oldu.
1 min
Nisan 26 2026
Ekonomist
Dardanel'den Çorum'un güneşine yatırım
Canakkale'de 1984 yılında başlayan üretim yolculuğunu bugün ton balığından hazır yemeğe, paketli sandviçten sushiye kadar genişleten Dardanel, 42 yılı geride bıraktı.
1 min
Nisan 26 2026
Ekonomist
"Anadolu'da sanayileşme daha dengeli hale gelecek"
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, UEZ 2026'da küresel ekonomide yaşanan dönüşümün Türkiye için yeni fırsatlar barındırdığını ifade ederek küresel ticarette merkez ülke olma hedefini anlattı. Bakan Kacır, \"Sanayileşmeyi Anadolu'da çok daha dengeli hale getirmeyi amaçlıyoruz\" diyor.
2 mins
Nisan 26 2026
Ekonomist
TÜRKİYE'DE UNICORN OLMANIN DİNAMİKLERİ
Türkiye Global Çapta Unicorn Çıkarabilecek Potansiyele Sahip Uluslararası Ekonomi Zirvesi'nin (UEZ 2026) ikinci gününün ilk paneli “Milyar Dolarlık Şirket Yolculuğu: Türkiye'de Unicorn Olmanın Dinamikleri” başlığıyla düzenlendi. RePie Portföy'ün sponsorluğunda yapılan panelin moderatörlüğünü GEN Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Yatırımcı Nevzat Aydın üstlendi.
1 mins
Nisan 26 2026
Ekonomist
YARIM ASRI GERIDE BIRAKAN MARKALARIN SIRRI NE?
Yarım asrı geride bırakan markalar, ürünün ötesinde, güven ve istikrar üretir. Kuşaklar boyunca ayakta kalabilmek, değişime uyum sağlarken özünü koruyabilmeyi gerektirir.
2 mins
Nisan 26 2026
Listen
Translate
Change font size
