Versuchen GOLD - Frei
50 EN GÜÇLÜ KADIN CEO +1 KIZ GELECEK
Ekonomist
|Mart 02 2025
Ekonomist Dergisi olarak her yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne yakın tarihlerde açıkladığımız "Türkiye'nin En Güçlü 50 Kadın CEO'su +1 Kız Gelecek" araştırmamızın 13'üncüsünü gerçekleştiriyoruz.
-
Bu yılki listemizin ilk sırasında Philip Morris Türkiye Genel Müdürü Filiz Yavuz Diren yer alıyor. Onu, LC Waikiki Genel Müdürü Berna Akyüz Öğüt izliyor. Listemizin üçüncü sırasında ise Hepsiburada CEO'su Nilhan Onal Gökçetekin bulunuyor.
Dünya genelinde kadınların üst düzey yönetim pozisyonlarındaki oran yüzde 30'larda seyrediyor. Özellikle Avrupa ve İskandinav ülkelerinde bu oranı yüzde 40'a kadar çıkabiliyor. McKinsey & Company 2024 'Women in the Workplace' raporuna göre, kadınların üst düzey yönetici pozisyonlarındaki global oranı, eşitliğe doğru ilerlese de hala erkeklerin gerisinde kalmaya devam ediyor. Özellikle hizmet, sağlık ve perakende sektörlerinde kadın yöneticilerin oranı daha yüksekken, sanayi, inşaat ve teknoloji gibi alanlarda bu oran hala düşük kalıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) hazırladığı 'İstatistiklerle Kadın 2023' verilerine göre; ülkemizde ise kadınların sadece yüzde 30'u istihdama katılıyor. Üst ve orta düzey yönetici pozisyonundaki kadın oranı ise yüzde 20'yi bile bulmuyor. Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu geçtiğimiz günlerde, Türkiye'de Yönetim Kurulunda Kadın Raporu'nun 11'incisini kamuoyuyla paylaştı. 2024 yılında Borsa İstanbul'a (BIST) kayıtlı şirketlerdeki kadın yönetim kurulu üyesi oranının yüzde 17,9'dan yüzde 18,7'ye yükseldiğini gösteren rapora göre, tüm BIST şirketleri içerisinde yönetim kurulu başkanı kadın olan şirket sayısı ise 45'ten 50'ye yükselmiş durumda. Yönetim kurulunda yer alan kadın CEO sayısının ise 23'ten 25'e çıktığı görülüyor.
MADALYONUN PARLAK YÜZÜ Diese Geschichte stammt aus der Mart 02 2025-Ausgabe von Ekonomist.
Abonnieren Sie Magzter GOLD, um auf Tausende kuratierter Premium-Geschichten und über 9.000 Zeitschriften und Zeitungen zuzugreifen.
Sie sind bereits Abonnent? Anmelden
WEITERE GESCHICHTEN VON Ekonomist
Ekonomist
"Yeni hat ve teknoloji yatırımlarıyla büyüyoruz"
'Anadolu 500' araştırmasının dördüncüsü Eti Gıda oldu. Türkiye'deki lider konumunu pekiştirmek ve küresel pazarlarda daha güçlü bir yer edinmek için çalıştıklarını söyleyen Eti Türkiye CEO'su Ercan Öz, \"Önceliğimizi üretim kapasitesini ve verimliliğimizi artırmaya yönelik teknoloji yatırımlarına veriyoruz\" diyor.
3 mins
Aralık 07 2025
Ekonomist
E-TICARETTE GÜVENİN YENİ PARA BİRİMİ: TRUSTBUY
E-ticaret, hayatımızın en hızlı büyüyen alanlarından biri. Dijital pazar yerleri, global markalar ve butik online mağazalar... Artık alışveriş sadece birkaç tıklamaya sığan bir deneyim. Ancak bu hız ve erişim kolaylığı, bir gerçeği değiştirmiyor. Güven hala tüketici kararının en kritik belirleyicisi. TrustBuy, e-ticarette güvenin yeni para birimi olma iddiasında.
2 mins
Aralık 07 2025
Ekonomist
DİJİTAL FİNANSIN LİDERLERİ BULUŞTU
Ekonomist ve Capital dergilerinin düzenlediği 'Finansta Dijitalleşme ve Teknoloji Zirvesi 2025', finans sektörünün önde gelen isimlerini bir araya getirdi. Sektör temsilcileri dijitalleşme trendlerini ve yeni dönem hedeflerini masaya yatırdı.
4 mins
Aralık 07 2025
Ekonomist
'TOPLUMSAL KATKI' ODAKLI 'FARK YARATAN' PROJELER
Toplumsal fayda odaklı projeler, bireylerin ve kurumların topluma katkılarını görünür kılıyor. Bu çalışmalar, eğitimden girişimciliğe, sosyal güçlenmeden sürdürülebilir kalkınmaya kadar geniş bir etki alanı yaratıyor.
2 mins
Aralık 07 2025
Ekonomist
"DİJİTALLEŞME VE YAPAY ZEKA ODAKLI İNOVASYONLARI ARTIRACAĞIZ"
Bizigo CEO'su Serhat Kahraman, “2026 yılı için hedefimiz, Türkiye'de kurumsal seyahatte lider konumumuzu pekiştirmek ve hizmetlerimizi daha geniş bir müşteri ve iş ortağı ağına ulaştırmak” diyor. Serhat Kahraman, kurumsal seyahat süreçlerini akıllı, hızlı ve kişiselleştirilmiş bir deneyime dönüştüren 'BizigoAl' projesini daha da ileri taşıyacaklarına, dijitalleşme ve yapay zekâ odaklı inovasyonları artıracaklarına da dikkat çekiyor.
5 mins
Aralık 07 2025
Ekonomist
Fındıkta kârlılık rekoru kırdı
Giresunlu Öztürk Fındık Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş., bir önceki yıla göre vergi öncesi kârını yüzde 8 bin 312,9 oranında artırarak 122 milyon 241 bin TL'ye çıkardı. Bu sıçrama, şirketi Anadolu 500'de 'Vergi Öncesi Kârını En Çok Artıran Şirketler' listesinin birincisi yaptı.
1 mins
Aralık 07 2025
Ekonomist
CEO NETWORK DINNER İŞ İNSANLARINA IŞIK TUTTU
Ekonomist ve Capital dergilerinin öncülüğünde ve Simon-Kucher sponsorluğunda gerçekleştirilen CEO Network Dinner etkinliği, iş dünyasının seçkin isimlerini bir araya getirdi.
2 mins
Aralık 07 2025
Ekonomist
ANADOLU 500
Ekonomist Dergisi’nin üç büyük kent dışında Türkiye’deki üretimin nabzını tutan “Anadolu’nun En Büyük 500 Şirketi” araştırması bu yıl 22’nci yaşına girdi.
4 mins
Aralık 07 2025
Ekonomist
Rekorun ardından yeni yatırımlar geliyor
ARY Holding şirketi Gemlik Gübre, yüzde 499'luk büyüme yakalayarak Anadolu 500'ün ihracatını en çok artıran şirketi oldu. 2026'da ihracat odaklı büyümeyi sürdürmeyi hedefleyen şirket, yeni ürünlerle farklı pazarlara açılmayı hedefliyor.
1 mins
Aralık 07 2025
Ekonomist
Devler sıralamasında lider değişmedi
Anadolu 500 araştırmasında en çok şirketle yer alan holding sıralamasında Sanko ve Kipaş ilk sırada yer aldılar. Ciro büyüklüğü Sanko'yu öne çıkardı. Yine Tosyalı, Erdemoğlu ve Erciyes Anadolu Holding altı şirketle araştırmada yer aldı.
1 mins
Aralık 07 2025
Listen
Translate
Change font size
