Anadolu'nun 'eşsiz' mavisi: Atatürk'ün gemileri
Naviga|Aralık 2023
Denizcilik tarihimizdeki kültürel boşluklardan birini dolduran Anadolu Mavisi adlı kitap, araştırmacı-yazar Ali Bozoğlu ve gazeteci Gökhan Karakaş birlikteliğinde hazırlandı. Yolunu Cem Gürdeniz ile Cem Melikoğlu’nun açtığı ve Atatürk’ün adım attığı tüm gemileri belgeleriyle aktaran çalışma, değerli isimlerin anlatıcılığında bu defa belgesel olarak sunuluyor.
ELİF DİKMEN
Anadolu'nun 'eşsiz' mavisi: Atatürk'ün gemileri

Anadolu Mavisi projesi nasıl başladı?

Gökhan Karakaş (G.K): Mavi Vatan doktrininin altını doldurmamız ve Türk denizciliğine kalıcı bir eser bırakmamız için Gürdeniz’in açtığı rota, Melikoğlu’nun vizyonu ile birleşti ve ortaya Anadolu Mavisi çıktı. Kaptan Levent Akson’un baş danışmanlığında yolumuz açıldı. Kitap 2023’ün Ocak ayında çıktı. Atatürk’ün 1918-1938 arasında bindiği 36 geminin bulunduğu bir eser. Tüm gemilerin isim ve yer bilgileri var. Fakat bunlardan 29’unu detaylı olarak anlatarak hem okuyucuya karşı iddiamızı korumak hem de en doğru bilgileri verebilmek istedik. Kitabı basan Türk Loydu Vakfı, bu kaynağı dijital olarak da herkese açtı. İkinci baskısı da Pankuş Yayınları tarafından yeni yıla yetiştirilmeye çalışılıyor. İkinci baskıda 32 gemi anlatılacak. Atatürk’ün şehir içi ulaşımında kullandığı İstanbul Emniyeti teknesi Yıldırım, Savarona’dan önce satın alınması planlanan Harold Frederic Geraud’a ait Lilias adlı yat ve bir şehir hatları vapuru (İstanbul), tarihi bilgi ve belgelerle gün yüzüne çıkartılacak. Fakat karşılaştığımız tüm gemilere ulaşmak her zaman kolay olmuyor. Yugoslavya dağıldığı için ulaşamadığımız Dubrovnik gemisi böyle, mesela. Arşivlerde gördüğümüz ama izini süremediğimiz bir de bot var ama fotoğrafını tanımlayabilmek mümkün olmadı.

Ali Bozoğlu (A.B.): Ben 1930’da başlayan Cumhuriyet gazetesi arşivini, 1938’e kadar tek tek taradım. Çünkü belgeleri olmadan yapamazdık böyle bir araştırmayı.

This story is from the Aralık 2023 edition of Naviga.

Start your 7-day Magzter GOLD free trial to access thousands of curated premium stories, and 8,500+ magazines and newspapers.

This story is from the Aralık 2023 edition of Naviga.

Start your 7-day Magzter GOLD free trial to access thousands of curated premium stories, and 8,500+ magazines and newspapers.

MORE STORIES FROM NAVIGAView All
Hakkı Baba
Naviga

Hakkı Baba

Kalamış'ta yelkenin bir Hakkı Baba'sı vardı. Aslına bakarsanız bizim spor jargonumuzda büyüklerimiz hep ağabey ve abladır. Yaşı ne olursa olsun eski bir sporcuya amca veya teyze diyemezsiniz. Buna çok dikkat etmek gerekir. Bizden büyük nesilden sadece birinin farklı ismi vardı: Hakkı Görgün. O ağabeyimiz hep Baba” adıyla anılırdı, o yelken sporunun sevgili Hakkı Baba'sıydı.

time-read
3 mins  |
Mayis 2024
Eski sofraların anlattıkları
Naviga

Eski sofraların anlattıkları

Araştırmacı bir şef olan Vedat Başaran, uzun yıllardır unutulmuş lezzetleri gün yüzüne çıkarıyor. Bunlar içinde de en çok denizden çıkanlara odaklanıyor. Çünkü kıyı kültürünün geçmişinde hayatın her alanına etki eden, halkları, ülkeleri birbirine bağlayan önemli bir etkisi olduğunu düşünüyor. Öyle bir İstanbul hayal edin ki esnaf lokantalarında ıstakoz pişiyor, balık alayları düzenleniyor; tavernalar müdavimlerini ramazan ayı sonrasında uskumrudan yaptığı unutma beni dolması\" ile geri çağırıyor... Başaran'dan bu hikayeleri dinledikçe, dört denizinde dört ayrı kültürün zenginliğini yaşayan bir ülke olarak neleri yitirdiğimizi daha iyi anlıyoruz.

time-read
6 mins  |
Mayis 2024
Anın büyüsüyle renklenen spor
Naviga

Anın büyüsüyle renklenen spor

Bir eli dümende bir eli deklanşörde yarışlara katılan Cemil Tamay'ın gönlünü resme kaptırması üniversite yıllarına dayanıyor. İlk flaş” yirmi yıl önce bir koyiçi yarışta çakmış ve bugün binicilikten yüzmeye, basketboldan kayağa kadar çok sayıda anı duvarlarımıza taşıyor. Sanat ve sporu aynı tabloda buluşturan sanatçının amacı birbirinden farklı görünen bu iki disiplini birden sevdirebilmek, insanlara ulaştırabilmek. İstanbul Spor ve Sanat Müzesi için girişimlerini başlatan Tamay'ın hedefinde farklı dallardan sanatçıların, sporun dinamizminde buluşturduğu eserlerini bu müzede sergileyebilmek var.

time-read
2 mins  |
Mayis 2024
Peş peşe dört kulaç
Naviga

Peş peşe dört kulaç

Yeni Zelanda'nın kuzey ve güney adaları arasında bulunan 15 millik Cook Boğazı, iki ay içinde dört Türk sporcuyu ağırladı. Açık su yüzücülerimiz Bengisu Avcı, Aysu Türkoğlu, Murat Öz ve Kamil Resa Alsaran sırayla bu etabı tamamlayan isimler oldular. Zorlu şartlarıyla bilinen Oceans Seven Okyanus Yedilisi) duraklarından biri olan geçiş, her atlet için ayrı mücadele gerektirse de birlikteliklerinden kuvvet, destek ve yeni ilhamlar doğuyor.

time-read
6 mins  |
Mayis 2024
Bu havada nereye?
Naviga

Bu havada nereye?

2.572 kilometrekarelik bir alanda bulunan 220 adanın en az nüfusa sahip küçük adalarından biri olan Koufonisia'dayız. Sadece 370 kişinin yaşadığı adada balıkçıların yardımıyla rıhtıma bağlandık. Fakat sabah hava öyle bindirdi ki usturmaça kılıflarımız parça parça oldu. Kuytu bir yere geçme girişimimizden sonuç çıkmayınca sahildekilerin Bu havada nereye gidiyorsunuz?” bağrışları arasında denize açılmaya karar verdim. Kapana sıkışmaktansa açık denizde olmakta fayda var!

time-read
3 mins  |
Mayis 2024
Keyifte üçüncü nesil
Naviga

Keyifte üçüncü nesil

Alman mühendisliğinin zarafeti ve gücü, Volkswagen'in sevilen modeli Tiguan'ın üçüncü neslinde bir araya geldi. Yenilikçi tasarımıyla dikkatleri üzerine çeken otomobil, modern çizgileriyle alımlı bir duruş sergiliyor. Yolculukları daha keyifli hale getirmeyi amaçlayan Tiguan, sürücü odaklı özellikleriyle bunu başarmış görünüyor. Bu defa karada ama yine denizin kenarında bizimle bir Tiguan gezisine çıkmaya hazır mısınız? Kemerlerinizi bağlayın o halde.

time-read
2 mins  |
Mayis 2024
Poseidon'un atları
Naviga

Poseidon'un atları

Denizin ruhuna uzanan yolculuğumuzdaki konuğumuz bu kez denizatları. Haklarında çok yazılar yazılmıştır, çok hikayeler anlatılmıştır. Kimi için bir süs eşyası, kimi için bir dilek tutucu, kimi için de düşsel bir yaratık olmuştur. Mitolojide, kıyılara vuran ölü denizatlarının aslında derinlerdeki Deniz Tanrısı Poseidon'un arabasını çeken dev aygırların yavruları olduklarına inanılırmış. Kıyılarda ölü denizatlarını gören balıkçılar sefere çıkmadan önce Poseidon'u ve deniz perilerini Nereidler) hoşnut etmek için denize içi şarap dolu kupalar atarlarmış. İşte bu efsanelere konu olan denizatlarının yaşam alanlarının Marmara Denizi, İzmit Körfezi ve Karadeniz olduğunu biliyor muydunuz?

time-read
3 mins  |
Mayis 2024
%100 Türk kaptan
Naviga

%100 Türk kaptan

Standart otopilotlardan farklı, çok akıllıca tasarlanmış, kolay kurulan ve kullanılan, teknede hiçbir iz bırakmadan, dışarıdan yardım almadan, 5 dakikada kendimizin söküp takabildiği bu yeni nesil otopilotu denemek üzere Naviga ekibi olarak Tuzla Marina'da iHoy Captain'in üreticisi Ergun Altıntaş ile teknesinde buluştuk. Öncesinde tabii ki internet sitesini incelemiştim ama böyle bir ürünün Türkiye'de geliştirilip üretilmesi bir yana kalitesi, tasarımı, tüm teknelere uyumluluğu, montaj kolaylığı açısından gördüklerim beni çok heyecanlandırdı.

time-read
4 mins  |
Mayis 2024
Bildiğiniz tersanelerden değil
Naviga

Bildiğiniz tersanelerden değil

Yacht Factory, 200.000 metrekarelik alanıyla gerçekten uçsuz bucaksız bir tersane. Modern refit, bakım, onarım ve karapark hizmetlerinin yanı sıra yeni inşa da yapacak firma, 110 yat barındırma kapasitesiyle çok etkileyici bir yatırım. Bu dev alanı ince ince işlemesi için kendi alanının 'en iyileri' olarak nitelendirdikleri marifetli bir kadro da görev yerlerini almış durumda. Charter sektörüne eklenen yeni rotalarla tazeleyen rüzgârın ülkemiz için çok büyük bir şans olduğunu vurgulayan CEO Aykut Özgülsün'ün Yacht Factory'yi önce Türkiye'de sonra da dünyanın her yerinde duyuracaklarına inancı tam.

time-read
6 mins  |
Mayis 2024
Rüzgâr tanrısı ile tanışma(2) Seyir başlıyor
Naviga

Rüzgâr tanrısı ile tanışma(2) Seyir başlıyor

Geçen ay sizlere Aeole'ü alım sürecini ve teknemin seyre hazırlanmasını anlatmıştım. Şimdi sira Trieste'den Bodrum'a getirmek için arkadaşım Mümtaz Ünel, damadım Ali Tezdiker ve Süleyman Özsezgin'le çıktığımız 990 millik seyirde...

time-read
10 mins  |
Mayis 2024