An Exploratory Educational Environment
Architecture + Design|August - September 2020
Project: The Rajasthan School, Ras, Rajasthan

Imbibing the organic character of Indian villages and old cities, the Rajasthan School is a low-rise three-level school with open, enclosed and semi-enclosed spaces of varying volumes. Taking cognizance of the desert climate of its location, which has temperatures in excess of 35°C for most of the year, each of the classrooms are north oriented to derive indirect sunlight. The auditorium, primary school and administration space occupy the southern side of the plot, opening into a large, sheltered open area towards the north, beyond which the secondary school classrooms, library and cafeteria are located.

Continue reading your story on the app

Continue reading your story in the magazine

MORE STORIES FROM ARCHITECTURE + DESIGNView All

Sustainable energy through Art

Project: Power Wing, Thailand.Architects: Openbox Architects and Openbox Group, Thailand

3 mins read
Architecture + Design
December 2020

Rethinking Conservation of India's Unprotected Urban Heritage—Learnings from Practice

The diverse unprotected urban heritage in the historic cities and towns of India are decaying fast. Heritage buildings now stand abandoned, neglected and abused.

10+ mins read
Architecture + Design
December 2020

An Organic Structure

Project: Waldorf School Casa de las Estrellas, Playa Garza, Nosara, Costa Rica.Architects: Salagnac Arquitectos, Costa Rica

5 mins read
Architecture + Design
December 2020

Retaining Industrial Aesthetics

Project: Corporate Office of Motherland Joint Ventures, Gurgaon.Architects: Architecture Discipline, New Delhi

3 mins read
Architecture + Design
December 2020

The Outside-Inside Link

Project: Enrich Salon, Bengaluru.Architects: Group DCA, New Delhi

4 mins read
Architecture + Design
December 2020

Re-imagining the relationship between the State and its People

Project: Krushi Bhawan, Bhubaneshwar.Architects: Studio Lotus, New Delhi

5 mins read
Architecture + Design
December 2020

Play of Sciography

Project: Design Studio, Nashik, Maharashtra.Architects: Synectics Architects, Nashik, Maharashtra

5 mins read
Architecture + Design
December 2020

A True Reflection of the Landscape

Project: ‘MAUSAM’- The House of Seasons, KeralaArchitects: Zero Studio, Kerala

4 mins read
Architecture + Design
December 2020

A Demonstration of Circular Sustainability

Project: Green Solution House, DenmarkArchitects: 3XN Team, Denmark

3 mins read
Architecture + Design
December 2020

A Sustainable Future For Healthcare Design

The COVID-19 crisis has brought to the forefront the shortcomings of India’s current healthcare system.

4 mins read
Architecture + Design
December 2020