ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΜΟΝΤΕΛΑ ΥΨΟΥΣ 3 ΜΕΤΡΩΝ!
Photonet|Issue 221
ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΜΟΝΤΕΛΑ ΥΨΟΥΣ 3 ΜΕΤΡΩΝ!
Μια διπλή εξόρμηση, με ξεχωριστό φωτογραφικό αντικείμενο, σε Ίλιον και Δραπετσώνα, με στόχο να δοκιμαστεί η FUJIFILM GFX 50S, με full frame φακούς της Sigma και με τα εξαιρετικά φώτα της Profoto.
HGFX 50S είναι μια μηχανή μεσαίου φορμά (43.8x32.9mm) με ανάλυση 51.4MP, η οποία διαθέτει την επιλογή crop με σκοπό να χρη-σιμοποιεί μικρότερο μέρος του αισθητήρα (σε μέγεθος full frame) ώστε να αποφεύγουν το βινιετάρισμα όσοι χρησιμοποιούν full frameφακούς. Παρόλα αυτά, οι φακοί του τεστ δεν είχαν πρόβλημα να καλύψουν το μεσαίου φορμά αισθητήρα, οπότε δεν έκανα χρήση αυτής της επιλογής.

Στον φακό των 20mm παρατήρησα μια μικρή βινιέτα στις άκρες (χωρίς να ενοχλεί ιδιαίτερα, αφού μπορεί να διορθωθεί μέσω post ή απλά με ένα πολύ μικρό crop). Εδώ θα αναφέρω πως οι full frame φακοί στη συγκεκριμένη μηχανή έχουν το αντίθετο του crop factor - δηλαδή πολλαπλασιάζονται με 0.79. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο 20άρης μας να μετατρέπεται σε 20x0,79= 15.8mm. Άρα έχει το εστιακό μήκος ενός 16αρη σε full frame και ο 135x0,79=106,65 άρα είναι πολύ κοντά στους φακούς των 105mm. Θεωρητικά κάτι αντίστοιχο μπορείτε να υπολογίσετε πως προκύπτει και στο βάθος πεδίου – αλλά, προσοχή: αυτό ισχύει μόνο θεωρητικά, αφού το διάφραγμα παραμένει ως έχει. Δηλαδή ο φακός των 20mm, με διάφραγμα 1.4, μετατρέπεται σε 16mm αλλα το διάφραγμα παραμένει 1.4. Περνάει δηλαδή το ίδιο φως, αλλά το βάθος πεδίου θα είναι πιο “ρηχό” σε σχέση με μια full frame μηχανή.

Οι φακοί μου είναι Canon mount και η εστίαση γίνεται αυτόματα μέσω του αντάπτορα της Techart, αν και δεν μπορώ να πω πως λειτουργεί πάντα άψογα. Eιδικά με τον 135mm, σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, λειτουργίες όπως το Εye Αuto Focus απλά ΔΕΝ λειτουργούν!

1η λήψη: παγωνοθραύστης by Vproject

articleRead

You can read up to 3 premium stories before you subscribe to Magzter GOLD

Log in, if you are already a subscriber

GoldLogo

Get unlimited access to thousands of curated premium stories, newspapers and 5,000+ magazines

READ THE ENTIRE ISSUE

Issue 221