Layered Living
SquareRooms|September 2020
Layered Living
Airy and spacious, this condominium unit puts a spotlight on the home’s carefully curated furniture using a neutral colour palette.
YAIZA CANOPOLI

At a glance

Space CONDOMINIUM

Location PANDAN VALLEY

Home to THREE ADULTS AND TWO KIDS

Reno period 12 WEEKS

Raymond Quah is not just any homeowner—he’s also the head of Pomelo, his very own furniture shop on Outram Road. As such, furniture was always going to be at the heart of his home renovation. Ahead, he tells us how the designers from Artistroom executed his functional, down-to-earth vision, always keeping his love for furniture at the centre of it all.

Living area

Designed to highlight the homeowners’ beloved furniture items and art pieces, the living room functions as a blank canvas. Toned-down carpentry with a stained plywood finish lines the walls of this space, overlaid with terrazzo made from renovation leftovers.

What made you want to go for this house when you first bought it?

We bought the place to be close to our kids’ school. It’s the ultimate Singaporean parent cliché, but we previously lived in the East and driving across the island and back every day was just impractical and exhausting. We chose Pandan Valley because the units there are generally much larger. Being an old development from 1978, Pandan Valley is also priced significantly lower than anything else in the surrounding area. We could have gotten a much newer place with shinier facilities for the same price, but it would have been half the size.

TV room

The TV room is separated from the surrounding space by a glass enclosure in order to define it as a private area. The glass walls help to brighten the small space, introducing more natural light into the interiors.

What were some changes you wanted to make to the space?

The apartment had a good layout, to begin with, so we didn’t make any major changes on the lower level. But one thing that bugged me was the original location of the dining room. It was very dark and faced the corridor wall. I decided to ask Mark and Katy if it was possible to swap it with the small bedroom, and they made it work. In the end, the kitchen and yard were switched out as well. The layout is infinitely better now that the dining room overlooks the living area, with an unobstructed line of sight from the front to the back of the apartment.

Upper dining room

Surrounded by a clear half-wall, the dining area on the upper platform experiences plenty of air-flow, particularly since the repositioning of the kitchen helped to redirect the way air moves through the home.

What made you choose to get your home professionally renovated and why did you go with Artistroom?

I figured that these things are best left to the professionals! To plan and figure out every measurement, then source, manage, coordinate and supervise all of the suppliers and contractors is something for only the bravest souls.

I’ve known Mark and Katy for quite some time and seen their work over the years. They listened to our needs and took the effort to understand the way we live, then translated it into a functional, practical and elegant home. They were easy to work with, open to our suggestions and offered good solutions when hiccups arose.

articleRead

You can read up to 3 premium stories before you subscribe to Magzter GOLD

Log in, if you are already a subscriber

GoldLogo

Get unlimited access to thousands of curated premium stories, newspapers and 5,000+ magazines

READ THE ENTIRE ISSUE

September 2020