Trendy Design
Society Interiors|February 2018
Trendy Design

JAQUAR HEADQUARTERS IN MANESAR INTEGRATES DURABILITY, ADAPTABILITY AND AESTHETICS AS A DESIGN SOLUTION FOR THIS LANDMARK STRUCTURE.

Jaquar Group’s global headquarters in Manesar is a one-of-a-kind environmental friendly office spread over a sprawling area of 48,000 sq. metres. The iconic and imposing eagle-shaped building with wings widely spread is designed by Gayathri and Namith Architects (GNA). This impressive structure is surrounded by landscaped greenery designed by Design Cell Studio and Aquatech Landscape.

The imposing structure provides dynamic and collaborative spaces on the interiors. The experience centre designed by Michael Foley and his team, further explores interactive technology, automation and holographic imagery.

Encouraged by the client’s willingness to experiment, the entire design team has created a state-of-the-art headquarters for Jaquar, one of the leading manufacturer of Bath and kitchen faucets, bathroom fittings and sanitaryware.

The architects have skillfully incorporated organic design, efficient-space planning and the visual form inspired by nature. This net-zero building provides an enriching experience to both the employees and visitors. “The location of the building was important because Jaquar Group wanted us to create a sense of awe by planning the space in a way, which showcases refreshing landscapes and water bodies while approaching it.”

The premises is well-equipped with R&D Centre, which has the latest 3D Modelling Design software to carry out design functions and define technical specifications. The facilities inside the office includes, the experience studio design by Michael Foley, 120-seater auditorium, meeting rooms and recreational spaces such as the cafeteria, an indoor sports room, gym, library, etc.

The corporate office on top has three wings projecting in three directions. The floor plate of each level of this ground plus four building shifts along a central pivot, where the quadruple-height atrium lies, on the inside. At the entrance, you are greeted by the volume of the atrium filled with sunlight from the skylight above. The striking features of this space, of course are the sculpture and the art installation.

articleRead

You can read up to 3 premium stories before you subscribe to Magzter GOLD

Log in, if you are already a subscriber

GoldLogo

Get unlimited access to thousands of curated premium stories, newspapers and 5,000+ magazines

READ THE ENTIRE ISSUE

February 2018