GREY'S ANATOMY
Livingetc India|October 2020
GREY'S ANATOMY
Amidst chaotic city sprawl of Chitoor, Kerala, Ar. Jayadev Kesavankutty of Stirvi Architecture and Interior Design creates a tranquil oasis in concrete and wood…
Ambica Sharma

HOME PROFILE

THE OWNERS Mini and Sardar Kandathil and their two teen children call this serene space, their home. Apart from going on family holidays, they love to cook, together. When they are all free, and at home, they gravitate towards the kitchen to cook, bake and eat together.

THE PROPERTY Built on 4,500 sq ft, this duplex home is high on privacy. It has three bedrooms, a living room, and a large dining area that shares space with the spacious open kitchen. Both these spaces are hemmed in by an indoor rectangular pond and a deck. The home is dotted with breakout spaces, in the form of tiny gardens.

KITCHEN CUM DINING AREA

A large, fuss-free, cool space filled with diffused sunlight, a pool replete flora and fauna, with a deck arranged with loungers, the kitchen-cum dining area is the family’s retreat from the world. It is a leisure space trimmed with green and soaked in mature character moulded from compromise and connectivity. “Their lifestyle dictated the creation of an open kitchen. They have a lot of friends coming over. Mini is big into baking and the family cooks together,” says Jayadev.

ENTRANCE

Smart use of simple materials wood and cement are the stars of the entrance which is protected via a slatted partition from a direct line of sight as well as the sharp southern sun. “The intention was to bring in controlled light and cut-off the visibility from the road,” says Jayadev.

DINING AREA

Settled in a semi-alcove, the dining table is custom-made, and has cluster lights hanging low, to take the focus off the diners and on to the dinner served. The artificial lighting here is strong enough to create focus, and submit the rest of the space into the background.

A STYLISH GREY AND white sheath of interspersing boxes hides the capacious interiors of Mini and Sardar Kandathil’s home in Chitoor, Kerala. Clever usage of the shortcomings of a narrow, albeit 4,500 sq ft plot, has resulted in inverting the negatives of a shallow plot. All requirements of daylight, cross-ventilation, spaciousness and landscaping were fulfilled by a design that excludes intrusion without adding too many vertical limits. “It is a closely packed urban site. There are homes on either side, a busy road in front and a commercial property at the rear. It is a typical urban scenario,” says Ar. Jayadev Kesavankutty of Stirvi Architecture and Interior Design.

articleRead

You can read up to 3 premium stories before you subscribe to Magzter GOLD

Log in, if you are already a subscriber

GoldLogo

Get unlimited access to thousands of curated premium stories, newspapers and 5,000+ magazines

READ THE ENTIRE ISSUE

October 2020