Honesty Is The Best Policy
d+a|Issue 110
Honesty Is The Best Policy

Lined with exposed brick and off-form concrete, this terrace house by HYLA Architects turns its focus inwards to create a calm, light-filled family oasis.

Daven WU

The question of how architecture should respond to the environment and climate may never be definitively answered, but the latest project from Singaporean studio HYLA Architects is an absorbing case study in just how sophisticated the dialogue has become.

Code-named “Surprising Seclusion”, the two-storey corner terrace house on Binchang Rise presented what principal and lead architect Han Loke Kwang describes as a “challenging environmental context”.

Specifically, both the front and back of the trapezoidal plot face busy roads, while the side adjoins an older house. There are no views to speak of, and ambient traffic noise was an issue.

Han notes that the site constraints of this project are par for the course, “In Singapore, most houses have no views because of the semi-urban context and plots tend to be small.”

Which explains why his studio, established in 1994 with two other partners who have since moved on, has tended to turn the perspectives of its architectural plans inwards – to whit, spacious inner courtyards that are layered with interlocking voids and an abundance of internal landscaping.

It is a modus operandi that works particularly well here, as Han orchestrates light and ventilation to flow up through the house’s five bedrooms and communal spaces. It helped, too, that the client, an old friend, trusted the architect so much that the brief was a fairly open-ended one.

articleRead

You can read up to 3 premium stories before you subscribe to Magzter GOLD

Log in, if you are already a subscriber

GoldLogo

Get unlimited access to thousands of curated premium stories, newspapers and 5,000+ magazines

READ THE ENTIRE ISSUE

Issue 110