Illumination Of Space
d+a|Issue 117
Illumination Of Space
Natural lighting is integral to the design of this semi-detached house by liang architecture studio, making it expansive and intimate at the same time.
Praise Poh

A well-lit space enhances the user’s experience with the architecture.

This is something Xu Liang, founder and creative director of Liang Architecture Studio, understands well.

In response, natural lighting is his top design priority – something which he also introduced in the renovation of this three-storey semi-detached house in Zhejiang, China.

“The client wanted a house filled with ample daylight. It is a luxury to experience the changing of sunlight through the day across the entire space,” Xu says.

“So, in approaching this project, we tried to maximise the amount of natural light in the place.”

The building’s original layout limited the entry of sunlight. Working around the existing structure,

Xu and his team decided to divide the building into two — front and rear blocks — by dismantling the floor slabs along the central axis of the foyer, all the way up to the rooftop.

The introduction of this newly-created atrium allows plenty of natural light to stream into all the floors, including the basement.

A perforated aluminium panel was also set under the new glass roof, casting interesting light patterns on the surrounding walls throughout the day.

INTERPLAY OF OLD AND NEW

More windows of the same dimensions as the existing ones were added to introduce natural light into the interiors, as well as expand the interaction between the outdoors and indoors.

To further heighten the sense of space, the team also extended out the original facade walls by 1.2m.

articleRead

You can read up to 3 premium stories before you subscribe to Magzter GOLD

Log in, if you are already a subscriber

GoldLogo

Get unlimited access to thousands of curated premium stories, newspapers and 5,000+ magazines

READ THE ENTIRE ISSUE

Issue 117