A Geometric Statement
d+a|Issue 117
A Geometric Statement
Sheathed in sustainable wood that evokes the likeness of a nest, the award-winning casa a by rem’a arquitectos uses voids to create private spaces that are compellingly open.
Pearlie Tan

Distinguished as the ArchDaily Building of the Year in 2020 in the category of Best Applied Products, Casa A is a striking contemporary home on the outskirts of the historic city of Guimarães, north of Portugal.

Driven by the client’s request for privacy, REM’A Arquitectos reinterpreted the urban rules of the neighbourhood with a twostorey design, composed of a transparent social area set on the ground level and a sealed-up, nest-like upper massing with three bedrooms.

“The main idea comes from the intention to create a massive volume, closed as a nest, that shows indifference to the relations with the surrounding areas,” explains Romeu Ribeiro and José Pedro Marques, cofounders of REM’A Arquitectos.

“The nest on the upper floor defines and shapes the project.”

Harmoniously integrated within a densely-built neighbourhood, the monolith is clad with wooden battens of sustainable Lunawood Thermowood that shelter the private spaces of the residence.

A concrete base was chosen as a technical, formal and visual solution for the structure, while the dominant upper volume is sheathed in silver-grey timber panels in a diagonal pattern, which has a subtle woven quality, much like a nest.

“We look for materials that can give us another dimension, a sensorial experience,” says Ribeiro and Marques.

BUILDING AROUND VOIDS

articleRead

You can read up to 3 premium stories before you subscribe to Magzter GOLD

Log in, if you are already a subscriber

GoldLogo

Get unlimited access to thousands of curated premium stories, newspapers and 5,000+ magazines

READ THE ENTIRE ISSUE

Issue 117